VINDER AF ÅRETS BEDSTE BOGARBEJDE
”Det de laver er både genialt og originalt”
– Troldspejlet
★ ★ ★ ★
”Nu siger jeg noget, der nok skal tiltrække de rette undergrundsfans og samtidig frastøde de, der alligevel er uinteresserede: Übermensch er en grim, grim tegneserie… Jeg er solgt”
– Nummer 9
Übermensch spekulerer sine dage itu på byens tage, mens han forkrampet svinger ind og ud mellem illusioner om at redde verden og sin tiltagende depressions fængsel. Angst er Übermensch egentlige sidekick og sammen kæmper de en heroisk kamp om at komme op ad sengen, børste tænder og være et ægte menneske i en ægte verden. For hvad hjælper det, at man kan flyve og løfte biler, hvis kosmos absurde evighed alligevel dikterer, at vi alle en dag skal dø?
Men ingen superhelt uden sin superskurk. Opponenten – Übermensch egen roomie og skjulte forelskelse – er nemesisen Madame Méchante, der udover sit meget frivole tilhørsforhold til den fælles opvask og støvsugning, baserer sit liv på Ayn Rand / Ryan Airs neoliberale frihedsværdier. Alt imens hun røver banker og skaber kaos i byen fantaserer hun om de guldbroderede visitkort fra American Psycho og Daniel Day Lewis olieindsmurte overskæg fra There will be blood.
I denne konstante skiftevirkning mellem de to aktører, følger man Übermensch selvudslettende vej ned i depression og Madame Méchante udslettende selvrealisering. Fælles for dem begge er dog søgen efter lykke og det meningsfyldte, når de plaget af den evige, indre tvivl forsøger at filosofere sig gennem de farverige arketypers strabadser. Hvor Übermensch er lammet af sin egen utilstrækkelighed, er Madame Méchante pisket frem mod lykkens næste flygtige, kortvarige fix.
Nilas Røpke Driessen (f. 1990) er nok er nok mest kendt for sit arbejde som rengøringsassistent for en mellemstor dansk virksomhed i indre by, men har også lavet animerede kortfilm og prisvindende tegneserier. Han har med sin tegneserie Übermensch i sin internettegneserieform været nomineret til en ping pris 2 gange og i 2018 vandt han en ping pris med tegneserien ’Mor’. Hans tegneserier har ofte et surrealistisk islæt og leger med det absurde og fjollede, gerne blandet sammen med en god omgang melankoli. I sit arbejde er han inspireret af tegneserietegnere som Olivier Schrauwen og Michael DeForge og stemningen i film fra instruktører som Werner Herzog og Roy Andersson.
Værket er på engelsk.
Offset-tryk på tre forskellige ubestrøgede højgramspapir. 100 % genbrugspapir.