Offertræet består af fireogfyrre folkegotiske skrækhistorier, som alle tager udgangspunkt i den nordsvenske almue og deres folketro. Historierne foregår højt oppe i fjeldene, dybt inde i granskovene og i isolerede landsbysamfund, hvor du blandt andet kan møde hævngerrige hekse, ondsindede ånder og morderiske bønder…
Nogle dage tænkte hun på at tage et reb ude fra skuret og hænge sig i en loftsbjælke i stalden. Det var store og tunge tanker for en elleveårig, og måske var de heller ikke helt alvorligt ment. Oftere og oftere endte hendes gåture i en lund, som var do- mineret af et ældgammelt elmetræ. Noget drog hende derhen. Vinteren kom, og hun fortsatte med at besøge lunden. Ni dage før vintersolhverv blev hun jagtet af naboens hidsige hund, da hun var på vej hen til lunden. Hunden trængte hende op i et hjørne ved naboens lade. Sofie fik fat på en stump af en planke og slog hunden bevidstløs. Jeg skal nok vise det bæst, tænkte hun. Efter at have ledt lidt fandt hun i laden et reb og en sæk, som hun stoppede hunden ned i.
Vel fremme i lunden hængte Sofia hunden fra en gren og følte en sjælden gysen af velbehag gå gennem kroppen, da hunden sprællede og klynkede, inden den blev kvalt. Hun bøjede ho- vedet i respekt for døden, og da hun løftede blikket igen, fik hun et syn. Heri så hun, hvordan træet i den hedenske tid var blevet brugt til ofringer. Der hang ni hunde, ni heste og ni mennesker. Ligene så helt virkelige ud, som om de rent faktisk hang der i dette øjeblik i året 1845. Det knirkede i rebene, når de døde kroppe svajede langsomt i den kolde vintervind, som blæste ind fra marken. Middagssolen reflekteredes i de ofredes opspærrede, blodsprængte øjne.
(Fra novellen Offertræet)
Forfatteren bag er Per Faxneld, (f. 1978). Han er forsker i religionshistorie og er specialist i okkultisme og satanisme. Om disse emner har han skrevet flere opsigtsvækkende bøger, som er blevet udgivet både i Sverige og internationalt. Offertræet er hans skønlitterære debut.
Bogen er desuden rigt og stemningsfuldt illustreret af svenske Mimmi Strinnholm, (f. 1990). Hendes kunstneriske udtryk spænder over teknikker som assemblage, broderi, fotografi, tegning og silhuetklip.
Offertræet udkommer i en djævelsk indpakning. Inspiration til format, font og papir er hentet fra gamle, okkulte forbandelses- og tilbedelsesbøger fundet i kælderen på Det Kongelige Bibliotek.
Bogen er gennemillustreret med 44 illustrationer og trykt på 100 % genbrugeligt papir.
Det skriver anmelderne:
“Hvad enten du har lyst til at krybe sammen under et tæppe med Per Faxnelds skrækminiaturer som hyggelæsning, eller du tager skridtet videre og reflekterer dybere over teksternes symboler og samfundsmæssige kontekst, så kan jeg kun anbefale at gribe fat Offertræet. Den er bestemt værd at læse”.
– Gyseren
“Fortællingerne er bygget op som små, urovækkende tableauer og understøttes på smukkeste vis af Mimi Strinnholms dystre, sort-hvide illustrationer. ’Offertræet’ er med andre ord en rigtig lækkerbisken for gyserfans.”
– Litteratursiden
En fin og (u)hyggelig lille bog, som jeg varmt kan anbefale hvis man har hang til djævle, hekse, ondsindede ånder og morderiske bønder.
– Bogrummet